Translate

28 Nisan 2015 Salı

Misk Geyiği



Misk geyikleri birbirlerine çok benzer. Hatta bu yüzden bazı bilimciler onların tek bir tür olduğunu savunurlar. Boyları 60 cm, uzunlukları 90 cm ve ağırlıkları 10 kg civarındadır. Renkleri çoğunlukla koyu kahverengi olsa da türden türe ufak renk farklılıkları olabilir. Ancak en çok dikkati çeken özellikleri ağızlarından aşağıya doğru sarkan iki uzun dişe sahip olmalarıdır. Bu dişler erkeklerde 7 cm uzunluğa kadar ulaşabilir. İsimlerini veren ve ağır bir koku üreten misk bezeleri cinsel organlarının önünde yer alır. Ayrıca kuyruklarında da çürük kokusuna benzer bir koku üreten diğer bir beze daha bulunur.Çiftleşme zamanının haricinde misk geyikleri kesinlikle yalnız yaşar. İki erkek tesadüfen karşılaşırlarsa, uzun dişlerini silah olarak kullanarak dövüşmeye başlayabilir. Bu dişleri ile birbirleri üzerinde derin yaralar bırakabilirler.

Misk geyikleri gece aktif olurlar. Ot ve yosun ile beslenirler. Kış aylarında ince dallar ve diğer daha sert bitkiler de yiyebilirler.

Bir ya da iki yavru getirirler dünyaya. Bu yavrular doğduklarında benekli olurlar.






Durumu:Misk geyiğinin ürettiği misk, parfüm ve ilaç yapımında kullanılıyor. Bu sebeple geyiklerin derisinin kilosu karaborsada 45 bin dolar civarından alıcı buluyor. Altının bile kilogram fiyatının 37 bin dolar civarında olduğunu hatırlarsak, bu türün ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle illegal avlanma sebebiyle tür soyunun tükenme tehlikesi altında bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder